Arhitectura sistemelor de calcul
asc

Introducere

     Calculatorul a pătruns astăzi practic în toate domeniile de activitate.
        Ce este un calculator? Calculatorul este un sistem complex care permite culegerea, stocarea şi prelucrarea informaţilor.

         Structura

 

         Proiectantul calculatorului

John von Neumann (1903-1957) profesor la Universitatea din Princeton USA a descris în 1945 primul model arhitectural al unui sistem de calcul. Prin acest model a stabilit părţile componente ale unui calculator care s-au păstrat până astăzi.

Părţi componente

Unitatea centrală de prelucrare (CPU), care are rolul de a prelucra informaţiile şi de a controla activitatea celorlalte echipamente;
Unitatea de memorie, are rolul de a stoca datele pe durata prelucrării;
Echipamentele periferice, cu rol de intrare – ieşire, care permit introducerea, extragerea şi stocarea informaţiei;
Unitatea de schimburi multiple , care asigură prin intermediul magistralelor de date şi adrese schimbul de informaţii între CPU şi echipamentele periferice;

           Descrierea componentelor

           Microprocesorul este un circuit integrat (IC) care conţine milioane de tranzistori. Controlează activitatea tuturor dispozitivelor fizice ale calculatorului, decodifică, efectuează calcule matematice complicate şi controlează transferul de informaţie pe magistrale.
           Memoria internă se compune din IC care au rolul de a stoca informaţiile. Unitatea fundamentală a memoriei este bitul. Memoria cuprinde o succesiune de locaţii care pot memora fiecare un şir de 8 cifre binare.

Tastatura permite introducerea datelor în memoria calculatorului. Are 100 de taste grupate in 3 categorii: taste alfanumerice, funcţionale şi speciale.
      Mouse-ul controlează poziţia unui indicator sub formă de săgeată pe ecranul monotorului, care permite activarea unor obiecte de pe ecran.
Monitorul permite vizualizarea rezultatelor prelucrarii informaţiei, dar are şi rol la introducerea comenzilor de prelucrare de date de catre utilizator de la tastatură.

Imprimanta permite afişarea informaţiilor pe hârtie şi alte suporturi.
Discul flexibil (floppy discul) echipament de memorare externă.
CD-ROM-ul este un echipament de memorare de mare capacitate.
Discul fix (hard-discul) cel mai important echipament de memorare. Pe hard-disc se află memorat nucleul sistemului de operare, fără de care calculatorul ar ramâne inert.

EVALUARE!!!