ISTORICUL LIMBAJULUI HTML


Unul din primele elemente fundamentale ale WWW (World Wide Web) este HTML (Hypertext Markup Language), care descrie formatul primar in care documentele sunt distribuite si vazute pe Web. Multe din trasaturile lui, cum ar fi independenta fata de platforma, legaturile hipertext, fac din el un foarte bun format pentru documentele Internet si Web.


Primele specificatii de baza ale Web-ului au fost HTML, HTTP si URL. HTML a fost dezvoltat de Tim Berners-Lee la CERN în 1989. HTML a fost vazut ca o posibilitate pentru fizicienii, care utilizeaza computere diferite si schimba intre ei informatii utilizand Internetul. Erau prin urmare necesare cateva trasaturi: independenta de platforma, posibilitati hypertext si structurarea documentelor. Independenta de platforma inseamna ca un document poate fi atasat in mod asemanator de computere diferite (deci cu font, grafica si culori diferite) lucru vital pentru o audienta atat de variata.


Hypertext inseamna ca orice cuvant, fraza, imagine sau alt element al documentului vazut de un utilizator (client) poate face referinta la un alt document, ceea ce usurează mult navigarea intre multiple documente sau chiar in interiorul aceluiasi document.

Standardul oficial HTML este World Wide Web Consortium (W3C), care este afiliat la Internet Engineering Task Force (IETF). W3C a enuntat cateva versiuni ale specificatiei HTML, printre care si HTML2.0, HTML3.0, HTML4.0 si cel mai recent HTML 4.01. In acelasi timp, autorii de browsere, cum ar fi Netscape si Microsoft, au dezvoltat adesea propriile "extensii" HTML în afara procesului standard si le-au incorporat in browserele lor. In unele cazuri, cum ar fi tagul Netscape, aceste extensii au devenit standarde de facto adoptate de autorii de browsere.

HTML 2.0, elaborat in iunie 1994, este standardul pe care ar trebui sa-l suporte toate browserele curente -inclusiv cele mod text. HTML2.0 reflecta conceptia originala a HTML ca un limbaj de marcare independent de obiectele existente pentru asezarea lor in pagina, in loc de a specifica exact cum ar trebui sa arate acestea. Daca doriti sa fiti siguri că toti vizitatorii vor vedea paginile asa cum trebuie, folositi tagurile HTML2.0.

Specificatia HTML3.0, enuntata in 1995, a incercat sa dezvolte HTML2.0 prin adaugarea unor facilitati precum tabelele si un mai mare control asupra textului din jurul imaginilor. Desi unele din noutatile HTML3.0 erau deja folosite de autorii de browsere, multe nu erau inca standardizate. In unele cazuri, taguri asemanatoare implementate de autorii de browsere au devenit mai raspandite decat tagurile "oficiale". Specificatia HTML 3.0 acum a expirat,deci nu mai este un standard oficial.

In mai 1996, W3C a scos pe piata specificatia HTML3.2, care era proiectata sa reflecte si sa standardizeze practicile acceptate pe scara larga. Deci, HTML3.2 include tagurile HTML3.0 ce erau adoptate de autorii de browsere ca Netscape si Microsoft plus extensii HTML raspandite.In bilantul asupra HTML, W3C recomanda ca providerii de informatii să utilizeze specificatia HTML 3.2. Versiunile curente ale majoritatii browserelor ar trebui sa suporte toate sau aproape toate aceste taguri.

hopa sus  hopa jos

LIMBAJUL HTML
Introducere. Prelucrarea paragrafelor

Orice document HTML incepe cu notatia <html> si se termina cu notatia</html>. Aceste entitati sunt numite in literatura de specialitate "TAG-uri". Prin conventie, toate informatiile HTML incep cu o paranteza unghiulara deschisa < si se termina cu o paranteza unghiulara inchisa >. Tag-urile intre aceste paranteze transmit comenzi catre browser pentru a afisa pagina intr-un anumit mod. Unele blocuri prezinta delimitator de sfarsit de bloc, in timp ce pentru alte blocuri acest delimitator este optional sau chiar interzis.

Intre cele doua marcaje <html> si </html> vom introduce doua sectiuni:

- sectiunea de antet <head>...</head> ;
-corpul documentului <body>...</body>. Blocul <body>...</body> cuprinde continutul propriu-zis al paginii HTML, adica ceea ce va fi afisat in fereastra browserului.

O eticheta poate fi scrisa atat cu litere mici, cat si cu litere mari. Adica <HTML>=<Html>=<html>. Caracterele "spatiu" si "CR/LF"ce apar intre etichete sunt ignorate de catre browser. Deci un prim document HTML ar fi ceva de genul acesta:

< html >
< head > < /head >
< body >
< body >
< /html >

Titlul unei pagini se obtine inserand in sectiunea <head>...</head> a liniei, urmatoare:

< title > Aceasta este prima mea pagina de Web < /title >

In plus, in sectiunea <body>...</body> putem scrie un text oricat de mare. Daca nu intalneste nici un marcaj < sau > atunci interpretorul HTML le va lua ca texte simple si le va afisa pe ecran. Sa vedem o noua versiune a paginii noastre:

< html >
< head >
< title >
Aceasta este prima mea pagina de Web
< /title >
< /head >
< body >
Velkom in pagina mea de Web!
< /body >
< /html >

Continutul blocului <title>...</title> va apare in bara de titlu a ferestrei browserului. Daca acest bloc lipseste intr-o pagina HTML, atunci in bara de titlu a ferestrei browserului va apare numele fisierului.

Daca introducem mai multe linii intr-o pagina, browserul le va afisa intr-un singur rand, intrucat caracterele "CR/LF" sunt ignorate de browser. Trecerea pe o linie noua se face la o comanda explicita, care trebuie sa apara in pagina HTML. Aceasta comanda este mesajul <br> (de la "line break"-intrerupere de linie).

< html >
< head >
< title >
titlul paginii
< /title >
< /head >
< body >
Velkom in pagina mea de Web!
< /body >
< /html >

Mai multe despre TAG-uri

Daca doriti o documentatie cvasicompleta despre principalele taguri folosite in HTML, va recomand sa vizitati pagina colegului meu Dragos BUTUCEA la adresa: http://stud.usv.ro/~dbutucea/TAGURILE.HTM.

hopa sus (la inceputul dokomentului)


Back to main page