Universitatea Stefan cel Mare Suceava 
Autor : Buzuleac Iuliana (Papuc-Grigore)
Indrumator : Prof.Dr.Ing. Stefan Gh. Pentiuc  
Facultatea de Inginerie Electrica
Masterat specializarea Informatica  
Lucrare de disertatie: Sistem interactiv privind potentialul turistic al judetului Suceava, iunie 2003, Suceava 100!
  Fisa prezentare | Bibliografie | Cuprins | Prima pagina  
   
     Info Generale
  Judetul Suceava
  Trasee montane
  Statiuni balneare
     Edificii Culturale
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
     Cazare si masa
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti Siret
     Turul Manastirilor
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
   Traditii
  Mancaruri Bucovinene
  Agroturism
Google
  biserica Alba ...
prezentare

Biserica Alba-Vedere Generala
Una dintre cele mai vechi asezari din Moldova, atestata documentar 1334-1335, cu douazeci de ani mai devreme decat data cunoscuta pentru "descalecarea" lui Dragos Voda este Baia. Despre localitatea Baia se cunosc foarte putine date. Numele sau pare sa indice aici existenta a unor mine, dupa cum mentioneaza o harta de provenienta rusa din anul 1835. Nu se stie exact ce fel de depozite au existat : aur, fier sau caolin si daca chiar s-au facut extractii. Potrivit traditiei locale, Stefan cel Mare este cel care a inaltat biserica de la Baia, in urma victoriei obtinute asupra armatei ungare a lui Matei Corvin in anul 1467. Purtand hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Biserica Alba este cladita in plan dreptunghiular, din piatra bruta si cioplita. Intre pronaos si naos s-a pastrat zidul despartitor, iar absidele laterale de forma semicirculara sunt adancite in grosimea peretilor. La exterior, absidele sunt marcate de o iesire sprijinita de contraforturi. La fel ca la majoritatea bisericilor construite in timpul domniei lui Stefan cel Mare sistemul de boltire al naosului de la Baia respecta aceeasi formula: turla de forma unei prisme cu opt laturi se inalta pe doua baze - prima patrata si a doua stelata. Biserica a fost denumita Alba pentru faptul ca nu a fost decorata cu picturi sau fresce. Asezamantul de la Baia impresioneaza prin marea sa simplitate.


istoric

Nu intimplator a aparut legenda despre existenta unui posibil ''tunel al timpului'' intre Baia si Bogdanesti, o trapa cosmica pe care nimeni nu a reusit inca sa o localizeze, dar in care unii batrini sustin ca s-ar fi produs disparitii misterioase. Pina in urma cu citeva decenii, se mai spunea ca in coasta satului Bogata, la Bolta lui Hirjab, si-ar fi ascuns localnicii comorile inaintea bataliei cu Matei Corvin din noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467, dar orice incercare de a le recupera s-a soldat de asemenea cu disparitii inexplicabile. Intre Baia si Bogdanesti este axa originara a Tarii Moldovei, spatiul in care au descalecat voievozii maramureseni Dragos si Bogdan, cei care au pus piatra de temelie a unui nou stat european la mijlocul secolului al XIV-lea. Un veritabil tunel al timpului este tirgul celest Baia ("Civitas Moldaviensis", in documentele vremii redactate in limba latina), care se numea la inceput Moldova, dupa riul cu acelasi nume care-l strabate pe toata lungimea pe latura sudica, pe linga avanposturile impadurite ale dealurilor subcarpatice Nant si Plesu, si de la care si-a luat denumirea si noul stat intemeiat de Bogdan I(1361,1363-1367). In perioada 1347-1367, de la primele victorii impotriva tatarilor repurtate de Dragos, cu sprijinul maramuresenilor si al moldovenilor, si pina in ultima zi a domniei lui Bogdan I, Baia(Moldova) a fost capitala unui voievodat independent si apoi a statului moldovenesc, semn ca aici se aflau deja o populatie semnificativa si importante elemente ale unei asezari urbane. In ce priveste etimologia hidronimului Moldova, nume cu o sonoritate si un destin beethoveniene, cercetatorul D. Moldovanu a publicat in 1982 un studiu in care demonstreaza ca este plauzibila ipoteza originii vechi germane a cuvintului(Moldau), preluat in secolele III-IV de slavi si "adaptat formal in Moldova".
Dar inima spirituala si istorica a tirgului medieval Baia o reprezinta bisericile. In secolul al XIV-lea, atit bisericile ortodoxe cit si cele catolice erau construite din lemn. Atunci cind preaiubita sotie a lui Alexandru cel Bun, Margareta, a murit, ea a fost inmormintata intr-un sicriu de argint in biserica de lemn a sasilor din Baia, deoarece era de confesiune catolica si, in plus, voievodul cinstea astfel memoria "celui dintii salas al Domniei moldovenesti". Tot in amintirea Margaretei, dar si din motive diplomatice, pentru stringerea legaturilor cu Polonia catolica, celebrul voievod a inaltat peste ramasitele ei pamintesti o impresionanta catedrala gotica, cu hramul Sfinta Fecioara Maria, inalta si zvelta, cu chilii de manastire, sfintita in 1410 si transformata, dupa numai trei ani, in episcopie catolica. Primul episcop de Baia a fost calugarul franciscan Ioan de Ryza, potrivit dorintei lui Wladislaw Jagiello si a reginei Ana. Din descrierea misionarului catolic Marko Bandini, care a vizitat Baia in 1646, aflam ca aceasta semeata biserica avea cinci altare, o sacristie pe latura nordica, o capela pe latura sudica si un turn inalt. Astazi sfintul lacas este in ruina, din altar se mai vad doar citeva console si fragmente de nervuri profilate, un amplu cadru de fereastra in arc frint, resturi de contraforturi si urmele unei scari in spirala. Au disparut complet, sub brazda unui ogor, ruinele fostei biserici a calugarilor franciscani, Sfintii Petru si Pavel, dar si credinciosii romano-catolici din localitate, armenii si tatarii. Traditia spune ca in amintirea extraordinarei biruinte impotriva ostirii lui Matei Corvin din 1467, voievodul Stefan cel Mare a zidit in Baia chiar in anul urmator, in apropierea cimpului de lupta, o frumoasa biserica de piatra, cu hramul Sfintul Mare Mucenic Gheorghe, cunoscuta insa mai mult sub numele de Biserica Alba(probabil pentru ca n-a mai ajuns sa fie zugravita, sau fiindca a fost inaltata pe cimpul plin cu osemintele a 12.000 de osteni din ambele tabere). Forma actuala a bisericii, o imbinare intre masivitatea frusta a zidariei si elegantele motive ornamentale din caramida, se datoreaza restaurarii din perioada 1907-1914, realizata prin grija Comisiunii Monumentelor Istorice, dar cu aportul financiar al marchizei de Bedmar, Lucsita Palade. E o sinteza fireasca intre doua epoci, datorata reconstructiilor in urma frecventelor incendieri si distrugeri: compartimentarea si boltile in stil moldovenesc, caracteristice epocii lui Stefan cel Mare, dar si decoratiuni exterioare cu ocnite din caramida si biriuriri din caramizi in zimti, motive muntenesti specifice primelor decenii ale secolului al XVII-lea, probabil din timpul domniei lui Miron Movila Barnovschi(1626-1629). Poate cea mai pretioasa zestre spirituala a locului, intrata deja in zona de interes a UNESCO, mai ales pentru pictura interioara si exterioara, este Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitoria fantastului voievod Petru Rares, din 1532.

arhitectura si pictura

Arhitectura Bisericii Albe din Baia este usor diferita de a celorlalte biserici si manastiri din Moldova.
Biserica nu are turla, este o constructie zvelta, realizata printr-o ingenioasa marire a raportului dintre inaltime si latime, cu unele solutii arhitectonice originale, care-i imprima o inconfundabila personalitate artistica si monumentala. Planul bisericii este dreptunghiular, fiind compartimentata in pridvor, pronaos, naos si sfintul altar, o schema devenita clasica pentru epoca lui Petru Rares. Din pridvorul deschis, cu patru mari arcade, pe latura vestica cu un portal romanic somptuos, cu o bolta semicilindrica pictata cu sfinti, se patrunde printr-o scara laterala in turnul-clopotnita, unde se afla cinci clopote(mare, mijlociu si trei mici).
Doua ferestre cu chenare rotunde lumineaza pronaosul prevazut la partea superioara cu o bolta semisferica sprijinita de arcuri cu pandantivi. Tot doua ferestre identice lumineaza naosul sprijinit de o bolta semisferica cu doua rinduri de arcuri cu pandantivi mari si mici, o solutie arhitectonica complexa, de o mare valoare estetica. Aici se afla un interesant tablou votiv, care ni-l infatiseaza pe Petru Rares, cu chivotul bisericii in miini, urmat de de doamna Elena-Ecaterina si de Bogdan, fiul domnitorului din prima sa casatorie, cu doamna Maria. Altarul are o fereastra pe latura estica, inconjurata de asemenea de fresce, iar catapeteasma este o valoroasa opera de sculptura in lemn de la sfirsitul secolului al XVIII-lea, cu expresive icoane pictate pe lemn de tei.
Din pacate, nu se mai pastreaza decit fragmente din pictura exterioara, pe peretele sudic, distingindu-se cu greu Imnul Acatist, Asediul Constantinopolului, Rugul in flacari si Arborele lui Ieseu. Se impune urgentarea lucrarilor de restaurare, constind in finalizarea consolidarii, placarea podelei, si mai ales spalarea si refacerea picturii interioare, cu o iconografie, o gama cromatica si un desen fluent si vibrant, care vorbesc de la sine despre maiestria zugravilor condusi de celebrul Toma de la Suceava, pictorul de curte al lui Petru Rares, cel care a realizat capodoperele de la Humor, Moldovita si biserica Sfintul Dumitru din Suceava.


 
   Prezentare:
Cuprins:
1.Prezentarea judetului Suceava

1.1.Informatii generale.

1.2. Evenimente culturale, targuri si expozitii, case memoriale, etc

1.3. Turul manastirilor

1.3.1. Zona Suceava

1.3.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.3.3. Zona Falticeni

1.3.4. Zona Radauti - Siret

1.3.5. Zona Vatra Dornei

1.4.Trasee turistice

1.5.Statiuni balneoclimaterice

1.6.Agroturismul

1.7.Spatii de cazare si masa

1.7.1. Zona Suceava

1.7.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.7.3. Zona Falticeni

1.7.4. Zona Radauti - Siret

1.7.5. Zona Vatra Dornei

1.8.Mancaruri cu specific Bucovinean (din judetul Suceava)

2. Concluzii


   Autor
   Date personale
   Familia mea
   Contacteaza autorul prin E-mail

   Trimiteri
  Ministerul Turismului
  Turismul romanesc
  Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural
  Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania

   Link-uri 154
  Link 155 
  Link 156 

 

Info Manastiri [ contact ]

 
Webmaster Copyright 2003 © IBuzuleac - all rights reserved