Info Generale
|
|
Edificii Culturale |
 |
Cazare si masa |
 |
Turul Manastirilor |
 |
Traditii |
 |
| |
Mancaruri Traditionale din Bucovina
Se spune ca bucovinenii sunt oameni harnici si avuti, asa se pare ,
in nici o zona a Moldovei n-ai sa gasesti case mai mandre, gospodari mai
avuti, gospodarii mai mandre...
Obiceiurile culinare sunt asemeni oamenilor. Bucovinencele gatesc mancaruri
abundente in carne si branzeturi. Mancaruri deosebite de alte zone.
Romanii nu au o bucatarie romaneasca traditionala, aproape toate
mancarurile sunt imprumutate doar ca la fiecare s-a mai adaugat ceva din specificul locului
In Bucovina se simt influiente slave, polone, austriece
Sunt prezentate in cele ce urmeaza tot ce este reprezentativ pentru zona
Bucovinei din punct de vedere culinar. Aceasta doar pentru ca turistii ce
ne viziteaza zona sa fie familiarizati cu cele mai alese bucate ale locurilor.
Fiecare fel de mancare este prezentat ca si compozitie, mod de preparare, mod de servire.
Retetele sunt adunate de la cunostinte, de la bunici, din reviste si de la
restaurantul "Continental" si "Gloria"
|
|
Chirosti moldovenesti cu cartofi, ceapa si afumatura
Ingrediente:
500 g faina, 3 oua, 100 g ceapa, 50 g ulei, 100 g carne afumata,
75 g unt, sare
Mod de preparare:
Din faina, oua, sare si apa se prepara o coca care se intinde cu
sucitorul pe planseta, se taie in patratele cu latura de 5-7 cm.
Cartofii se fierb in apa cu sare, se curata, se dau prin masina de tocat
Carnea afumata se toaca marunt se trage in ulei, se adauga ceapa tocata
impreuna cateva minute, apoi se dau prin masina de tocat si se toarna peste compozitie,
se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper
Cu aceasta compozitie se umplu coltunasii, se lipesc bine marginile si se fierb
in apa cu sare
Mod de servire:
Calzi cu unt topit
Cozonac Bucovinean
Ingrediente:
1 kg faina, 50 g drojdie de bere, 280 g zahar, 260 g unt, 3 oua,
5 galbenusuri de ou, 200g smantana, 175 ml lapte, 2 plicuri zahar
vanilat, 50 g coniac, 40 g coaja rasa de portocala, 150 g stafide, sare
Mod de preparare:
Drojdia se dizolva in putin lapte caldut cu zahar si putina faina.
Dupa ce a crescut se adauga si restul de de zahar si de lapte, sarea,
cele 3 oua intregi, galbenusurile de ou, smantana, untul topit, faina,
zaharul vanilat, coniacul si stafidele, care au fost tinute cateva ore
in apa
Se framanta bine aluatul si se lasa sa se odihneasca
Dupa ce a crescut se formeaza cozonacii, se pun in tavi unse cu unt,
se lasa sa mai creasca cca o ora, apoi se coc la cuptor.
Aluatul de cozonac astfel preparat poate fi umplut cu nuci, mac etc
Poale in brau cu branza si marar
Ingrediente:
1 kg faina, 50 g drojdie de bere, 300 ml lapte, 150 g ulei, 3 oua,
50 g zahar, 200 g branza de Dorna, 800 g branza de vaci proaspata,
2 legaturi marar, sare
Mod de preparare:
Din faina, lapte, drojdie, ulei, sare, 2 oua, 100 g zahar se prepara o
coca care se lasa sa dospeasca. Se intinde cu sucitorul o foaie cu
grosime de 1 cm si se taie in patrate cu latura de 14-15 cm
Branza de vaci se amesteca cu grisul fiert, separat 250 g zahar, coaja
rasa de la o lamaie si zaharul vanilat se amesteca pana ce se obtine o
pasta omogena, care se repartizeaza uniform pe patratelele de aluat,
se unesc cele 4 colturi si se lipesc la mijloc
Se aseaza in tavi si se lasa sa creasca, se ung cu ou amestecat cu sirop
de zahar si se coc la foc potrivit
Ciulama de ciuperci a la Putna
Ingrediente :
2 kg. ciuperci de padure, 200 g unt, 150 g faina, 400 g smantana,
200 g cascaval, o legatura patrunjel verde, 1g piper, sare
Mod de preparare :
Ciupercile se curata se spala si se taie in pestisori, se fierb in apa
cu sare, apoi se scurg bine
Se infierbanta 150 g unt, se adauga faina, se caleste, fara a se rumeni
Se stinge cu apa in care au fiert ciupercile, se amesteca bine pana
ce sosul s-a legat. Se toarna sosul peste ciuperci si se fierbe inca 10 minute
Se adauga smantana, piperul, patrunjelul tocat si se potriveste
gustul de sare
Mod de servire :
La servit pe fiecare portie se adauga o bucatica de unt si se
presara cascaval ras
Se mananca de regula cu mamaliguta calda
Pui cu smantana ca la Suceava
Ingrediente :
1 kg pui, 100 g unt, 50 g faina, 175 ml lapte, 600 g smantana,
o legatura verdeata, 1 g piper, sare
Mod de preparare :
Puiul se portioneaza, se sareaza si se prajeste in jumatatea din cantitatea
de unt. Din restul de unt, faina, lapte, smantana se prepara un sos de
smantana, care se fierbe cca 15 minute, se strecoara printr-o panza
curata, se toarna peste carnea de pui si se potriveste de sare, piper
Se lasa sa fiarba 20 minute la un foc moale
Mod de servire :
Se serveste cald ornat cu verdeata. Se serveste cu mamaliguta calda
Tochitura moldoveneasca
Ingrediente :
300 g carne de porc, 200 g carnati de porc afumati, 200 g ficat de porc,
100 g costita afumata, 200 g cas proaspat de oi, 15 g usturoi, sare
Mod de preparare :
Costita se taie felii si se prajeste. Se adauga carnea de porc, ficatul
si carnatii taiati in bucati potrivite.Se condimenteaza cu sare,
usturoi taiat feliute
Mod de servire :
La servit se presara pe fiecare portie cas de oaie ras pe razatoare
Se mananca cu mamaliguta calda si cu salate de legume sau muraturi
Balmos ca pe Rarau
Ingrediente :
300 g malai, 1,2 kg smantana, 200 g unt, 300 g branza de oi,
200 g cas proaspat, sare
Mod de preparare :
Se pune la fiert smantana, se adauga sare, 100 g unt, malai, se amesteca
bine. Se adauga apoi branza de oi framantata si se mai fierbe cateva
minute, amestecandu-se tot timpu
Mod de servire :
La servit, pe fiecare portie se pune cate o bucata de unt si de cas dat pe razatoare
Ciorba de pasare cu tocmagi din Bucovina
Ingrediente :
500 g pasare, 150 g morcovi, 50 g patrunjel, 100 g telina, 150 g
ceapa, 100 g ulei, 200 g faina, 2 oua, 150 g lamaie, 200 g smantana,
o legatura patrunjel verde, o legatura leustean verde
Mod de preparare :
Carnea de pasare se portioneaza se pune la fiert in apa cu sare,
spumuindu-e cand este nevoie. Dupa cca 45 de minute se adauga
zarzavatul taiat rondele
Ceapa se toaca, se caleste in ulei si se adauga la ciorba
Din faina, ou, apa se face o coca din care se se prepara tocmagii,
care se fierb in ciorba
Cand carnea este fiarta se adauga zeama de lamaie, smantana si se mai da un clocot
Mod de servire :
La servire se presara verdeata tocata
POFTA BUNA
|
|
Stiri |
 |
Autor |
 |
Trimiteri |
 |
Legaturi utile |
 |
|
|