Universitatea Stefan cel Mare Suceava 
Autor : Buzuleac Iuliana (Papuc-Grigore)
Indrumator : Prof.Dr.Ing. Stefan Gh. Pentiuc  
Facultatea de Inginerie Electrica
Masterat specializarea Informatica  
Lucrare de disertatie: Sistem interactiv privind potentialul turistic al judetului Suceava, iunie 2003, Suceava 100!
  Fisa prezentare | Bibliografie | Cuprins | Prima pagina  
   
     Info Generale
  Judetul Suceava
  Trasee montane
  Statiuni balneare
     Edificii Culturale
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
     Cazare si masa
  zona Suceava
  Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti Siret
     Turul Manastirilor
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
   Traditii
  Mancaruri Bucovinene
  Agroturism
Google
  Mancaruri Traditionale din Bucovina

      Se spune ca bucovinenii sunt oameni harnici si avuti, asa se pare , in nici o zona a Moldovei n-ai sa gasesti case mai mandre, gospodari mai avuti, gospodarii mai mandre... Obiceiurile culinare sunt asemeni oamenilor. Bucovinencele gatesc mancaruri abundente in carne si branzeturi. Mancaruri deosebite de alte zone.
Romanii nu au o bucatarie romaneasca traditionala, aproape toate mancarurile sunt imprumutate doar ca la fiecare s-a mai adaugat ceva din specificul locului In Bucovina se simt influiente slave, polone, austriece
      Sunt prezentate in cele ce urmeaza tot ce este reprezentativ pentru zona Bucovinei din punct de vedere culinar. Aceasta doar pentru ca turistii ce ne viziteaza zona sa fie familiarizati cu cele mai alese bucate ale locurilor. Fiecare fel de mancare este prezentat ca si compozitie, mod de preparare, mod de servire. Retetele sunt adunate de la cunostinte, de la bunici, din reviste si de la restaurantul "Continental" si "Gloria"
Cozonac bucovinean

Chirosti moldovenesti cu cartofi, ceapa si afumatura

Ingrediente:
500 g faina, 3 oua, 100 g ceapa, 50 g ulei, 100 g carne afumata, 75 g unt, sare
Mod de preparare:
Din faina, oua, sare si apa se prepara o coca care se intinde cu sucitorul pe planseta, se taie in patratele cu latura de 5-7 cm.
Cartofii se fierb in apa cu sare, se curata, se dau prin masina de tocat
Carnea afumata se toaca marunt se trage in ulei, se adauga ceapa tocata impreuna cateva minute, apoi se dau prin masina de tocat si se toarna peste compozitie, se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper
Cu aceasta compozitie se umplu coltunasii, se lipesc bine marginile si se fierb in apa cu sare
Mod de servire:
Calzi cu unt topit


Cozonac Bucovinean

Ingrediente:
1 kg faina, 50 g drojdie de bere, 280 g zahar, 260 g unt, 3 oua, 5 galbenusuri de ou, 200g smantana, 175 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, 50 g coniac, 40 g coaja rasa de portocala, 150 g stafide, sare
Mod de preparare:
Drojdia se dizolva in putin lapte caldut cu zahar si putina faina. Dupa ce a crescut se adauga si restul de de zahar si de lapte, sarea, cele 3 oua intregi, galbenusurile de ou, smantana, untul topit, faina, zaharul vanilat, coniacul si stafidele, care au fost tinute cateva ore in apa
Se framanta bine aluatul si se lasa sa se odihneasca
Dupa ce a crescut se formeaza cozonacii, se pun in tavi unse cu unt, se lasa sa mai creasca cca o ora, apoi se coc la cuptor. Aluatul de cozonac astfel preparat poate fi umplut cu nuci, mac etc


Poale in brau cu branza si marar

Ingrediente:
1 kg faina, 50 g drojdie de bere, 300 ml lapte, 150 g ulei, 3 oua, 50 g zahar, 200 g branza de Dorna, 800 g branza de vaci proaspata, 2 legaturi marar, sare
Mod de preparare:
Din faina, lapte, drojdie, ulei, sare, 2 oua, 100 g zahar se prepara o coca care se lasa sa dospeasca. Se intinde cu sucitorul o foaie cu grosime de 1 cm si se taie in patrate cu latura de 14-15 cm
Branza de vaci se amesteca cu grisul fiert, separat 250 g zahar, coaja rasa de la o lamaie si zaharul vanilat se amesteca pana ce se obtine o pasta omogena, care se repartizeaza uniform pe patratelele de aluat, se unesc cele 4 colturi si se lipesc la mijloc
Se aseaza in tavi si se lasa sa creasca, se ung cu ou amestecat cu sirop de zahar si se coc la foc potrivit


Ciulama de ciuperci a la Putna

Ingrediente :
2 kg. ciuperci de padure, 200 g unt, 150 g faina, 400 g smantana, 200 g cascaval, o legatura patrunjel verde, 1g piper, sare
Mod de preparare :
Ciupercile se curata se spala si se taie in pestisori, se fierb in apa cu sare, apoi se scurg bine
Se infierbanta 150 g unt, se adauga faina, se caleste, fara a se rumeni
Se stinge cu apa in care au fiert ciupercile, se amesteca bine pana ce sosul s-a legat. Se toarna sosul peste ciuperci si se fierbe inca 10 minute
Se adauga smantana, piperul, patrunjelul tocat si se potriveste gustul de sare
Mod de servire :
La servit pe fiecare portie se adauga o bucatica de unt si se presara cascaval ras
Se mananca de regula cu mamaliguta calda



Pui cu smantana ca la Suceava

Ingrediente :
1 kg pui, 100 g unt, 50 g faina, 175 ml lapte, 600 g smantana, o legatura verdeata, 1 g piper, sare
Mod de preparare :
Puiul se portioneaza, se sareaza si se prajeste in jumatatea din cantitatea de unt. Din restul de unt, faina, lapte, smantana se prepara un sos de smantana, care se fierbe cca 15 minute, se strecoara printr-o panza curata, se toarna peste carnea de pui si se potriveste de sare, piper
Se lasa sa fiarba 20 minute la un foc moale
Mod de servire :
Se serveste cald ornat cu verdeata. Se serveste cu mamaliguta calda



Tochitura moldoveneasca

Ingrediente :
300 g carne de porc, 200 g carnati de porc afumati, 200 g ficat de porc, 100 g costita afumata, 200 g cas proaspat de oi, 15 g usturoi, sare
Mod de preparare :
Costita se taie felii si se prajeste. Se adauga carnea de porc, ficatul si carnatii taiati in bucati potrivite.Se condimenteaza cu sare, usturoi taiat feliute
Mod de servire :
La servit se presara pe fiecare portie cas de oaie ras pe razatoare
Se mananca cu mamaliguta calda si cu salate de legume sau muraturi



Balmos ca pe Rarau

Ingrediente :
300 g malai, 1,2 kg smantana, 200 g unt, 300 g branza de oi, 200 g cas proaspat, sare
Mod de preparare :
Se pune la fiert smantana, se adauga sare, 100 g unt, malai, se amesteca bine. Se adauga apoi branza de oi framantata si se mai fierbe cateva minute, amestecandu-se tot timpu
Mod de servire :
La servit, pe fiecare portie se pune cate o bucata de unt si de cas dat pe razatoare



Ciorba de pasare cu tocmagi din Bucovina

Ingrediente :
500 g pasare, 150 g morcovi, 50 g patrunjel, 100 g telina, 150 g ceapa, 100 g ulei, 200 g faina, 2 oua, 150 g lamaie, 200 g smantana, o legatura patrunjel verde, o legatura leustean verde
Mod de preparare :
Carnea de pasare se portioneaza se pune la fiert in apa cu sare, spumuindu-e cand este nevoie. Dupa cca 45 de minute se adauga zarzavatul taiat rondele
Ceapa se toaca, se caleste in ulei si se adauga la ciorba
Din faina, ou, apa se face o coca din care se se prepara tocmagii, care se fierb in ciorba
Cand carnea este fiarta se adauga zeama de lamaie, smantana si se mai da un clocot
Mod de servire :
La servire se presara verdeata tocata



POFTA BUNA
 
   Stiri
Colaborare regionala pentru promovarea turismului
In perioada 5-6 mai a avut loc in Grecia reuniunea ministrilor si a inaltilor functionari din turismul european, ocazie cu care ministrul Turismului, Dan Matei Agathon si omologii sai din Grecia, Bulgaria si Ungaria au decis promovarea in comun a potentialului turistic al celor 4 tari pe piata internationala.


   Autor
   Date personale
   Familia mea
   Contacteaza autorul prin E-mail

   Trimiteri
  Ministerul Turismului
  Turismul romanesc
  Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural
  Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania

   Legaturi utile
  Link 1 
  Link 2 

 

Info Mancaruri Bucovinene [ contact ]

 
Webmaster Copyright 2003 © IBuzuleac - all rights reserved