Universitatea Stefan cel Mare Suceava 
Autor : Buzuleac Iuliana (Papuc-Grigore)
Indrumator : Prof.Dr.Ing. Stefan Gh. Pentiuc  
Facultatea de Inginerie Electrica
Masterat specializarea Informatica  
Lucrare de disertatie: Sistem interactiv privind potentialul turistic al judetului Suceava, iunie 2003, Suceava 100!
  Fisa prezentare | Bibliografie | Cuprins | Prima pagina  
   
     Info Generale
  Judetul Suceava
  Trasee montane
  Statiuni balneare
     Edificii Culturale
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
     Cazare si masa
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti Siret
     Turul Manastirilor
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
   Traditii
  Mancaruri Bucovinene
  Agroturism
Google
  biserica din Dolhestii Mari ...
istoric

Biserica"Cuvioasa Paraschiva" din Dolhestii Mari este construita de Boierul Sendrea ce la vremea acee a fost portarul Sucevei. Acesta era cumnat cu Stefan cel Mare. In biserica se mai pastreaza inca pisania ce indica anul de cand dateaza constructia 1481. Specialistii presupun ca fresca de la biserica Sfinta Cuvioasa Paraschiva dateaza din anul mortii hatmanului Sendrea, 1481, fiind opera cunoscutului zugrav Gavril Ieromonahul, cel care a realizat extraordinara pictura interioara de la Balinesti, ctitoria boierului Ioan Tautu, in 1494. Ea a fost descoperita in anul 1927 de profesorul Ion D. Stefanescu, dupa ce a inlaturat stratul de var de deasupra.


prezentare

Cele mai vechi biserici boieresti din Moldova sint cele din Lujeni, ctitorita de marele cneaz lituanian Tudor Vitold, cumnatul lui Alexandru cel Bun(in nordul Bucovinei) si Dolhestii Mari.


arhitectura

Biserica Sfinta Cuvioasa Paraschiva in forma actuala este o insolita sinteza intre doua epoci indepartate in timp: corpul principal(pronaos, naos si altar) sint din secolul al XV-lea, iar pridvorul si turla-clopotnita in stil rusesc apartin secolului al XIX-lea. Lacasul originar poate fi incadrat in goticul tirziu si este de forma dreptunghiulara, de tip sala, cu ziduri groase de circa 1,5 metri. Arheologii Lia si Adrian Batrana din Bucuresti, care au facut investigatii in anii 1986-1987, sustin pe buna dreptate ca biserica a fost inaltata in vremea domniei lui Alexandru cel Bun de catre familia Sendrea, pe locul unde s-au descoperit urme ale fundatiei unei curti boieresti. O analiza comparativa a formelor arhitectonice ar intari probabil ipoteza celor doi arheologi, deoarece edificiul se aseamana mult cu monumente similare ridicate in Transilvania acelor vremuri(primele decenii ale secolului al XV-lea), in acelasi timp deosebindu-se mult de stilul epocii lui Stefan cel Mare. Unii cercetatori au afirmat ca biserica din Dolhesti reprezinta o reluare evoluata a temelor arhitectonice ale bisericii Bogdana din Radauti, cititoria lui Bogdan I, de la sfirsitul secolului al XIV-lea. Pridvorul inaltat in 1854 este luminat de doua ferestre rotunde adinci si este sprijinit la partea superioara de patru mari arcade. Printr-o usa de pe latura nordica se patrunde pe o scara ingusta in turla-clopotnita situata deasupra pridvorului, ca la biserica Sfintul Nicolae din Suceava, unde se afla sase clopote de diferite dimensiuni. Preotul paroh Viorel Vrabie spune ca satenii sint convinsi de faptul ca sunetul acestor clopote puternice, un veritabil ''glas al credinciosilor spre inaltimi'', are forta misterioasa de a disloca norii si a-i alunga pe vreme de furtuna. Pronaosul este luminat de doua ferestre mici incadrate de nise de mari dimensiuni cu arcade rotunde, iar la partea superioara are o bolta simpla de forma semicilindrica. In partea dreapta se afla mormintele si pietrele funerare ale hatmanului Sendrea si mamei sale, iar in partea stinga, sub o frumoasa lespede cu motive armene, se odihneste Domnita Maria, sora lui Stefan cel Mare. Dupa primul razboi mondial, Nicolae Iorga a facut un popas la Dolhestii Mari, prilej cu care a descifrat inscriptia de pe lespedea funerara: ''Acest mormint este al roabei lui Dumnezeu, Maria, cneaghina lui Pan Sendrea, Portarul, care s-a stramutat la locul de veci si a fost inmormintata in anul 6994(1486), luna martie 27, luni, dupa Pasti''. Naosul este luminat de doua ferestre mai mari cu chenare rotunde, avind o bolta semicilindrica si o catapeteasma din anul 1926(cea originara era facuta din zid). Neobisnuita este absida altarului, de forma pentagonala. Exteriorul bisericii este de o mare simplitate, fara contraforturi si fara decoratii exterioare, in disonanta cu turnul-clopotnita, cu acele forme bombate ale acoperisului, de factura ruseasca.


 
   Prezentare:
Cuprins:
1.Prezentarea judetului Suceava

1.1.Informatii generale.

1.2. Evenimente culturale, targuri si expozitii, case memoriale, etc

1.3. Turul manastirilor

1.3.1. Zona Suceava

1.3.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.3.3. Zona Falticeni

1.3.4. Zona Radauti - Siret

1.3.5. Zona Vatra Dornei

1.4.Trasee turistice

1.5.Statiuni balneoclimaterice

1.6.Agroturismul

1.7.Spatii de cazare si masa

1.7.1. Zona Suceava

1.7.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.7.3. Zona Falticeni

1.7.4. Zona Radauti - Siret

1.7.5. Zona Vatra Dornei

1.8.Mancaruri cu specific Bucovinean (din judetul Suceava)

2. Concluzii


   Autor
   Date personale
   Familia mea
   Contacteaza autorul prin E-mail

   Trimiteri
  Ministerul Turismului
  Turismul romanesc
  Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural
  Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania

   Link-uri 154
  Link 155 
  Link 156 

 

Info Manastiri [ contact ]

 
Webmaster Copyright 2003 © IBuzuleac - all rights reserved