Universitatea Stefan cel Mare Suceava 
Autor : Buzuleac Iuliana (Papuc-Grigore)
Indrumator : Prof.Dr.Ing. Stefan Gh. Pentiuc  
Facultatea de Inginerie Electrica
Masterat specializarea Informatica  
Lucrare de disertatie: Sistem interactiv privind potentialul turistic al judetului Suceava, iunie 2003, Suceava 100!
  Fisa prezentare | Bibliografie | Cuprins | Prima pagina  
   
     Info Generale
  Judetul Suceava
  Trasee montane
  Statiuni balneare
     Edificii Culturale
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
     Cazare si masa
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti Siret
     Turul Manastirilor
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
   Traditii
  Mancaruri Bucovinene
  Agroturism
Google
  manastirea Dragomirna ...
situare

Manastirea Drgomirna-Vedere de ansamblu
In urma cu aproximativ patru sute de ani, la 12 kilometri de fosta cetate de scaun a Moldovei- Suceava, Anastasie Crinca, ctitorul, inalta prin bunavointa sa o manastire ce venea sa intregeasca salba de manastiri feudale moldovenesti din secolele XIV-XV . Manastirea ce a cladit-o acesta era diferita de cele cladite de ceilalti domnitori ai Moldovei, ctitori de manastiri.
Astazi dupa patru secole accesul se face pe DN 12a situat in partea de NE a orasului Suceava.
Mitropolitul Anastasie Crinca a ales din adins acest loc pentru construirea manastirii. Locul este de loc de neglijat din punct de vedere al amplasarii. Imaginile ce le veti gasi vizitandu-le vor vorbi de la sine despre asta.
Manastirea este amplasata in mijlocul unui peisaj feeric, usor accesibila

pictura

Manastirea a fost pictata numai de cativa mesteri locali. Acestia au creat un ansamblu unitar presarat cu elemente ale mediului inconjurator.
Dragomirna detine splendide fresce pastrate doar in Sfantul Altar si in naos. In pridvorul si naosul nu mai pastreaza picturi, probabil pierdute in urma unui incendiu ce a avut loc in timpul unui atac al trupelor cazacesti.
Pictura de la Dragomirna in ansamblul ei contine o noua conceptie de alegere si tratare a temelor si noi modalitati de realizare a picturii in stransa legatura cu arta iconografica si miniaturistica.
Despre pictura manastirii Dragomirna Petre Comarnescu amintea " picturii in stransa legatura cu arta iconografica si miniaturistica.
Despre pictura manastirii Dragomirna Petre Comarnescu amintea " Privind cupola si arcada cu neverosibila splendoare ce reiese din ingemanarea arhitecturii cu pictura si cu lumina solara, capeti o impresie asemanatoare cu cea pe care scritorul Procopie ce a avut-o contempland uriasa cupola a ctitoriei lui Iustinian (pictorul).
Catapeteasma de lemn aurit (1613) a fost adusa de la manastirea Solca.

potential turistic

Manastirea Dragomirna este o manastire de calugarite conduse de Mai ca Stareta dupa regulile bisericesti. Tot astfel si turistii ce poposes c aici strebuie sa respecte nornmele de etica ale mannastirii.
Turismul practicat de manastire nu se incadreaza intr-un tipar anum e este mai mult un turism de tip sezonier, mai mult de vara. Iarna inca lzirea este mai anevoioasa, facandu-se cu lemne, de aceea manastirea nu -si permite sa gazduiasca turisti.
Capacitatea de cazare a Manastirii Dragomirna este de 45 de locuri de categoria a II-a. Cel mai mare aflux de turisti este inregistrat in luna iulie si august. Chiar daca aceste conditii de cazare nu sunt deos ebite ospitalitatea si felul cum sunt gazduiti enoriasii nu poate fi re gasit in nici un hotel de lux. Aici cei ce vin nu cauta rasfatul trupes c, viata de manastire este grea si dura, ci cauta alinare sufleteasca.
Manastirea inregistreaza un numar mare de vizitatori atat in perioa da de iarna cat si in cea de vara. Frecventa turistilor depinde si de s arbatorile religioase de peste an, cea mai mare solicitare e inregistra ta in preajma celei mai importante sarbatori pentru bucovineni: Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, sarbatoarea de Sanzaiene. Aceasta datorita distantei mici fata de Suceava, oras ce la o astfel de sarbatoare devi ne neincapator. Atunci vin si aici pelerini din toata tara si mai ales din Maramures.
Turistii ce vin sa fie gazduiti la Manastire practica un turism individual, grupurile organ xcursii organizate de preoti in parohie cu enoriasii ce ii conduc, sau excursii organizate de scoli.
Manastirea este patronata de Ministerul Cultelor, din punct de vede re administrativ, personal care are in ingrijire Manastirea si muzeul M anastirii.
Manastirea in cea ce priveste cazarea si masa atat a maicutelor man astirii cat si a turistilor se autoadministreaza. Manastirea detine un important fond funciar format din teren agricol si paduri dar insuficie nt restituit dupa noua lege agrara. Putinul pamant ce il administreaza aceste maicute, femei, cu mainile lor este suficient pentru nevoile Man astirii. Mnastirea detine pe langa teren agricol, efective de animale, un atelier propriu manufacturier, venituri din taxele de vizitare a Man astirii si muzeului, din donatii, din slujbe,din vanzari de suveniruri facute de maicile din manastire: icoane, broderii, alte obiecte biseric esti,etc.
Manastirea in ultima perioada cunoaste un regres economic la fel cu cel al enoriasilor sai.

concluzii
Desi o manastire deosebita Manastirea Dragomirna n-a avut privi legiul ocrotirii UNESCO ca celelalte manastiri cu pictura exterioara di n Nordul Moldovei, dupa revolutie Manastirea a inceput sa fie cunoscuta asa cum s-a intampllat si cu celelalte manastiri din Moldova: Probota, Patrauti, Bogdana, Sf. Ilie, manastiri la care nu s-au conservat la fe l de bine ca cele ocrotite UNESCO, dar care nu sunt cu nimic mai prejos de celelalte ca vechime, valoare istorica si religioasa. Manastirea Dr agomirna prin arhitectura sa egaleaza bisericile si manastirile cu pict ura exterioara din secolul XIV. Aici pot veni toti cei care doresc sa- si capete linistea sufleteasca si sa se regaseasca pe sine.


 
   Prezentare:
Cuprins:
1.Prezentarea judetului Suceava

1.1.Informatii generale.

1.2. Evenimente culturale, targuri si expozitii, case memoriale, etc

1.3. Turul manastirilor

1.3.1. Zona Suceava

1.3.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.3.3. Zona Falticeni

1.3.4. Zona Radauti - Siret

1.3.5. Zona Vatra Dornei

1.4.Trasee turistice

1.5.Statiuni balneoclimaterice

1.6.Agroturismul

1.7.Spatii de cazare si masa

1.7.1. Zona Suceava

1.7.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.7.3. Zona Falticeni

1.7.4. Zona Radauti - Siret

1.7.5. Zona Vatra Dornei

1.8.Mancaruri cu specific Bucovinean (din judetul Suceava)

2. Concluzii


   Autor
   Date personale
   Familia mea
   Contacteaza autorul prin E-mail

   Trimiteri
  Ministerul Turismului
  Turismul romanesc
  Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural
  Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania

   Link-uri 154
  Link 155 
  Link 156 

 

Info Manastiri [ contact ]

 
Webmaster Copyright 2003 © IBuzuleac - all rights reserved