Universitatea Stefan cel Mare Suceava 
Autor : Buzuleac Iuliana (Papuc-Grigore)
Indrumator : Prof.Dr.Ing. Stefan Gh. Pentiuc  
Facultatea de Inginerie Electrica
Masterat specializarea Informatica  
Lucrare de disertatie: Sistem interactiv privind potentialul turistic al judetului Suceava, iunie 2003, Suceava 100!
  Fisa prezentare | Bibliografie | Cuprins | Prima pagina  
   
     Info Generale
  Judetul Suceava
  Trasee montane
  Statiuni balneare
     Edificii Culturale
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
     Cazare si masa
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti Siret
     Turul Manastirilor
  zona Suceava
  zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc
  zona Falticeni
  zona Vatra Dornei
  zona Radauti - Siret
   Traditii
  Mancaruri Bucovinene
  Agroturism
Google
  biserica Sfantul Dumitru din Suceava ...
istoric

Biserica Sf.Dumitru-Vedere de ansamblu
Petru Rares(1527-1538, 1541-1546)este ctitorul bisericii Sfintul Dumitru din centrul orasului Suceva. Biserica a fost inaltata in perioada 10 august 1534 - 30 august 1535, de catre mesterul Ion Zidarul din Bistrita.

pictura

Pictura murala, atit in interior cit si in exterior, a fost realizata in anii 1537-1538. In pridvor nu se mai vad urme de fresce, iar in pronaos ele sint foarte innegrite. In schimb, in naos si in altar au fost restaurate in cea mai mare parte, incepind din anul 1997, de catre cunoscutul pictor prof. Nicolae Sava din Bucuresti, care a reusit sa produca una din cele mai mari surprize estetice ale artei sacre medievale. Restaurarea picturii interioare este sponsorizata in primul rind prin contributia medicului american de origine romana Michael Ranette, din Chicago, fiul regretatului preot Mircea Rasmistriuc din Dragoesti(Suceava). In ce priveste frescele exterioare, nu mai sint vizibile acum decit fragmente sterse din Imnul Acatist si Arborele lui Iesei, pe fatada sudica. Arta lui Toma de la Suceava, pictorul de curte al lui Petru Rar es, caracterizata prin desenul auster si nobil, echilibrul compozitiei, prin folosirea unei game cromatice restrinse dominata de rosul caramiziu, rozul suav, galbenul, albastrul si verdele, poate fi admirata mai ales pe peretele sudic al naosului, unde se afla si tabloul votiv. Autorul acestuia, in care sint reprezentati Petru Rares alaturi de sotia sa, Elena si primii lor copii, Ilias si Stefan, nu putea fi altul decit pictorul stabilit la Curtea Domneasca, Toma. In schimb, pe peretele nordic, cel mai talentat discipol al sau, tinarul Dragos Coman, fiul unui preot din Iasi, isi dezvaluie pentru prima oara calitatile plastice si picturale de exceptie. Hieratismul mai pregnant al maestrului e abandonat, portretele sale fiind remarcabile prin realismul si fluiditatea expresiei, prin insolitul pozitiilor si tratarea libera a miscarilor. Desenul sau plin de acuratete si lirism e acompaniat de o gama cromatica cu scinteieri de pietre pretioase. Detaliul pare lucrat in filigran, arabescurile sint de o inventivitate specific orientala, totul integrat in compozitii ce amintesc de o matematica celesta. Marca sa stilistica inconfundabila este data de o sinteza originala intre Occident si Bizant, intre ortodoxie si biserica romano-catolica, fapt ce denota deschiderea, toleranta si spiritul ecumenic de la curtea lui Petru Rares, toate acestea fiind pattern-uri ale unor minti luminate. In acest sens, nimic nu poate fi mai graitor decit reprezentarea, de catre Dragos Coman, a ''Invierii'' in dubla ipostaza, ortodoxa si catolica, doua scene alaturate, din apropierea catapeteasmei. Acestea sint precedate de o scena ampla, in care iudeii ii cer lui Pilat sa pecetluiasca piatra de mormint a lui Iisus si sa o pazeasca cu soldatii, redati tot cu acele coifuri ascutite ce pot fi vazute si la biserica din Arbore, o capodopera prin arta compozitiei si minutiozitatea tratarii detaliilor, dar si prin ''muzica'' magica a culorilor.

arhitectura

Biserica Sf. Dumitru este de plan triconc, cu turla pe naos, compusa din pridvor inchis, pronaos, naos si sfintul altar. Este un edificiu de piatra impunator, de dimensiuni destul de mari(lungimea de 35 de metri, latimea de 10 metri si inaltimea de 27 de metri), la care frapeaza ingemanarea dintre masivul corp dreptunghiular si elegantele abside de forma poligonala, dispuse in semicerc. Soclul inalt, din piatra cioplita, pridvorul cu mari ferestre gotice, ca la Probota, contraforturile si firidele alungite, cele doua rinduri de ocnite, mari si mici, din partea superioara a fatadei sporesc caracterul monumental si decorativ al sfintului lacas. Turla supla situata deasupra naosului, este construita din caramida, mai intii pe o baza patrata si apoi pe una stelata. O frumoasa pisanie aflata deasupra usii de intrare, din pacate destul de afectata in ultimii ani de ploile acide provocate de poluarea din zona industriala, este ornamentata cu doi ingerasi dolofani care tin o cununa din frunze de laur, in mijlocul careia se afla cunoscuta stema a Moldovei din vremea lui Stefan cel Mare. Motivul apartine Renasterii italiene si aminteste de arta sculptorului Mino da Fiesole, cel care a lucrat la Capela Sixtina din Vatican.
Pridvorul bisericii este acoperit cu o bolta semicilindrica lunga, iar pronaosul este de forma dreptunghiulara, aproape patrata si boltit printr-un sistem de arcuri piezise, la fel ca la Moldovita. Printr-o imensa arcada se patrunde in naos, impodobit cu o frumoasa bolta cilindrica in stil moldovenesc, cu pandantivi si arcuri. Altarul de forma semicirculara este boltit printr-un sfert de sfera. Tot ansamblul arhitectonic pare a fi o sinteza intre Probota, sfintul lacas gindit de la inceput ca necropola a lui Petru Rares, Moldovita, o alta ctitorie a sa, si catedrala mitropolitana Sfintul Gheorghe de la Manastirea Sfintul Ioan cel Nou din Suceava.
In curtea bisericii, la circa 30 de metri de altar, se inalta turnul-clopotnita, putin inclinat din cauza unor lente alunecari de teren, cel mai semet si inalt turn medieval al Sucevei, un insemn de autoritate inaltat in 1560 de un alt Musatin, domnitorul Alexandru Lapusneanu, pe locul celui din vremea lui Petru Rares, distrus din motive necunoscute. In secolul al XIX-lea, deasupra celor trei etaje initiale ale turnului s-a mai adaugat inca unul, de forma unei turle cu baza octogonala, peste care se inalta virful acoperisului. Armonioasa si zvelta, impodobita cu extraordinare fresce interioare si exterioare de catre marii artisti ai Moldovei, biserica Sfintul Dumitru era in vremea lui Petru Rares inima iluminanta si vie a centrului Sucevei si a ansamblului Curtii Domnesti. Prima intrupare a Curtii Domnesti a fost opera lui Petru I Musat, fiind formata din cel putin 10 cladiri din lemn si piatra, asa cum sustine arheologul care o cunoaste cel mai temeinic, Florin Hau, directorul Muzeului National al Bucovinei. Distrusa de un incendiu devastator la jumatatea secolului al XV-lea, ea a fost reconstruita din temelii numai din piatra, de catre Stefan cel Mare. Pe vremea cind locuia acolo Toma de la Suceava, Curtea Domneasca era un edificiu impunator in forma de ''L'', cu latura mica spre est, in directia Cetatii de Scaun, iar cea mare spre nord, in apropierea bisericii Sf. Dumitru si a pietei centrale a tirgului medieval Suceava. Avea si doua masive turnuri, unul in zona estica, avind latura de 10 metri, construit de Petru I Musat, si altul in cea sudica, cu latura de 6 metri. Atit interiorul cit si exteriorul curtii erau pavate elegant cu lespezi mari de cariera, si o retea complexa de conducte din olane de lut ars asigura alimentarea cu apa a cladirilor si probabil a bisericii.
Cahlele smaltuite decorate cu figuri de cavaleri, gasite printre ruine, pot fi catalizatorul imaginatiei noastre, care completeaza in mod firesc decorul Curtii Domnesti cu ceramica si caramizi smaltuite de diferite culori inserate pe peretii interiori si exteriori, broderii realizate la Putna, icoane provenite de la Muntele Athos sau de la Moscova, covoare orientale, oglinzi venetiene, somptuoase vesminte occidentale si orientale, bijuterii din aur si argint pline de nestemate si perle, si poate chiar fresce cu caracter laic zugravite de Toma, ca in Palatul Dogilor din Venetia, in care erau redate portretele si faptele de vitejie ale domnilor moldoveni.


 
   Prezentare:
Cuprins:
1.Prezentarea judetului Suceava

1.1.Informatii generale.

1.2. Evenimente culturale, targuri si expozitii, case memoriale, etc

1.3. Turul manastirilor

1.3.1. Zona Suceava

1.3.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.3.3. Zona Falticeni

1.3.4. Zona Radauti - Siret

1.3.5. Zona Vatra Dornei

1.4.Trasee turistice

1.5.Statiuni balneoclimaterice

1.6.Agroturismul

1.7.Spatii de cazare si masa

1.7.1. Zona Suceava

1.7.2. Zona Gura Humorului - Campulung Moldovenesc

1.7.3. Zona Falticeni

1.7.4. Zona Radauti - Siret

1.7.5. Zona Vatra Dornei

1.8.Mancaruri cu specific Bucovinean (din judetul Suceava)

2. Concluzii


   Autor
   Date personale
   Familia mea
   Contacteaza autorul prin E-mail

   Trimiteri
  Ministerul Turismului
  Turismul romanesc
  Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural
  Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania

   Link-uri 154
  Link 155 
  Link 156 

 

Info Manastiri [ contact ]

 
Webmaster Copyright 2003 © IBuzuleac - all rights reserved